Ασφάλεια Συστημάτων

Γενικά

Η ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων αφορά όλα τα μέλη της Πανεπιστημίακής Κοινότητας και αποβλέπει στην προστασία των υπολογιστικών συστημάτων, πληροφοριών, περιουσιακών στοιχείων του Πανεπιστημίου αλλά και στην συμμόρφωση και ενημέρωση των χρηστών του σχετικά με θέματα που σχετίζονται με νόμους, κανονισμούς και πολιτικές του Πανεπιστημίου.
 
Η αντιμέτωπιση θεμάτων ασφάλειας συστημάτων στο ΠΑ είναι ενσωματωμένη στην διαχείριση τους και κατά συνέπεια ειναι μάλλον δυναμική παρά αντιδραστική σε περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση περιστατικών ιδίως σε επίπεδο ιδρύματος μιας και οι επιπτώσεις τους αφορούν ολοκληρο το Πανεπιστήμιο. Μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται συνήθως απο τους κατά τόπους διαχειριστές.
 

Κίνδυνοι & Προβλήματα

Ενας υπολογιστής που ειναι συνδεμένος στο Διαδίκτυο είναι κυριολεκτικά εκτεθειμενος καθημερινά σε χιλίαδες απόπειρες παραβίασης από κακόβουλους χρήστες.
 
Εκ σχεδιασμού και λόγω του εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, το δίκτυο του Πανεπιστημιου Αιγαίου ειναι προσβάσιμο απο το Διαδίκτυο με ελάχιστους περιορισμούς.
 
Ο υπολογιστής σας κινδυνεύει εαν δεν προστατεύεται καθώς και τα δεδομένα σας εαν δεν ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές χρήσης η εάν δεν χρησιμοποιείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης.
 
Οι πιθανοι αλλά πραγματικοί κίνδυνοι ειναι:
 
  • Διαγραφή, αλλοίωση η / και κλοπή των δεδομένων/αρχείων σας.
  • Εγκατάσταση εν αγνοία σας λογισμικού παρακολουθησης των αρχείων, πληκτρολογήσεων και δραστηριοτήτων σας.
  • Χρήση του υπολογιστή σας για παράνομες / κακόβουλες δραστηριότητες εναντίον τρίτων.
  • Κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και δεδομένων με σκοπό την πλαστογράφηση.

Αμυνα & Αντιμετώπιση

  • Χρήση ασφαλών κωδικών πρόσβασης στον υπολογιστή σας και στους λογαριασμούς των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε.
  • Σωστή εφαρμογή παραμέτρων ασφαλείας που ειναι ενσωματομενες στον υπολογιστή σας.
  • Εγκατάσταση όλων των ενημερωτικών πακέτων ασφαλείας που διαθέτουν οι κατασκευαστές λογισμικού.

Βοήθεια

Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρακαλούμε επικοινωνήστε  μέσω email με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η μέσω τηλεφώνου στο 22510 36166.

Αρχική Σελίδα Ασφάλεια Συστημάτων
We use cookies
Πατώντας "Συμφωνώ" μας παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση cookies με σκοπό τη μέτρηση και την ανάλυση της επισκεψιμότητας.