Βρίσκεστε εδώ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Σύνδεση IP

Σύνδεση IP

Διασύνδεση με το πρωτόκολλο IP
 
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των δικτυακών υπηρεσιών του πάνω από το πρωτόκολλο IPv4. Συμμετέχοντας στη προσπάθεια που γίνεται διεθνώς για την εξάπλωση της χρήσης της νέας έκδοσης του IP πρωτοκόλλου, την έκδοση 6 (IPv6), έχει αναβαθμίσει ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του και έχει συνδεθεί με το πειραματικό δίκτυο 6BONE του ΕΔΕΤ με την χρήση overlay IPv6 over IPv4 tunnels.

Το IPv6, είναι η νέα έκδοση του Internet Protocol IP, που κατά κόρον χρησιμοποιείται για την διαδικτύωση των υπολογιστικών μηχανών στις μέρες μας. Αποτελεί μια προσπάθεια για την υπερκέραση των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών που έχει η τρέχουσα έκδοση του IP πρωτοκόλλου, η τέσσερα (IPv4). Η βασική αδυναμία η οποία κατά κάποιο τρόπο οδήγησε την κοινότητα του Internet να ξεκινήσει την προσπάθεια για μια νέα έκδοση του πρωτοκόλλου ήταν η διαφαινόμενη εξάντληση των IP διευθύνσεων. Συγκεκριμένα τα 32 bits του εύρους της IPv4 διεύθυνσης επιτρέπουν περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Αυτές, με την τεράστια εξάπλωση του Internet αλλά και την διασύνδεση σε αυτών νέων ειδών συσκευών (πχ κινητά τηλέφωνα) έδειχναν ότι θα εξαντληθούν πολύ γρήγορα. Το παραπάνω όμως δεν ήταν και ο μοναδικός λόγος που οδήγησε στην ανάπτυξη της νέας έκδοσης τους πρωτοκόλλου.

We use cookies
Πατώντας "Συμφωνώ" μας παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση cookies με σκοπό τη μέτρηση και την ανάλυση της επισκεψιμότητας.