Ασφάλεια Συστημάτων: FAQ

Σε περίπτωση ανάγκης για θέματα που αφορούν την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και πληροφοριων του ΠΑ παρακαλούμε επικοινωνήστε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα μέσω email με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η μέσω τηλ στο 2251036166

 

Ασφάλεια Συστημάτων: Συχνες Ερωτήσεις και Απαντήσεις

- Τι ειναι ασφάλεια και γιατι πρεπει να με ενδιαφέρει ?

- Πως μπορω να προστατέψω τον λογαριασμό μου ?
Αρκετοί απο τους κανονες προστασίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας μπορουν να εφαρμοστουν και στον ψηφιακό κόσμο. Χρησιμοποιείστε κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη οτι ο ψηφιακός κόσμος ειναι σε αρκετές περιπτώσεις πιο πολύπλοκος απο τον πραγματικό κόσμο. Παραθέτουμε μερικούς βασικούς κανόνες προστασίας:

  • Χρησιμοποιειστε διαφορετικό password για κάθε online λογαρισμό σας.
  • Το password σας πρέπει να ειναι όσο το δυνατόν πιο πολύπλοκο, αλλά ταυτόχρονα να ειναι εύκολο να το θυμάστε.
  • Μην αποθηκευετε / σημειώνετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε μεσα και σημεία που ειναι εύκολα προσβασίμα απο τρίτους. 
  • Μην αποθηκευετε τα στοιχεία πρόσβασης του λογαριασμού σας οταν σας προσφερεται να το κάνετε, πχ σε φόρμες επικοινωνίας.
  • Μην εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε ιστοσελίδες που δεν ειναι προσβάσίμες μέσω https. 
  • Μην κοινοποιείτε τα στοιχεία των λογαριασμών σας σε τρίτους, ειδικά μέσω email η sms.
  • Μην ακολουθειτε συνδέσμους (links) που σας φαίνονται ύποπτα η που σας έχουν σταλεί χωρίς να το ζητήσετε.

- Πως μπορω να προστατέψω τον υπολογιστή μου ?

- Εχω προσβληθεί απο ιό. Τι να κάνω ?

- Τι είναι κακόβουλο πρόγραμμα / λογισμικο ?

- Τι είναι το phishing ?

- Τι είναι το spyware ?
Με τον όρο spyware εννοούμε κάθε λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί η να τρέχει στην μνήμη ενός υπολογιστή και έχει ως σκοπό την παρακολούθηση της δραστηριότητας του χρήστη χωρίς την συγκατάθεση του, όπως πχ υποκλοπή πληκτρολόγησης κωδικών πρόσβασης, καταγραφή επισκέψεων ιστοσελίδων, αποθήκευση screenshots, υποκλοπή στοιχείων συνήθως από online φόρμες κ.α.  Ως επι το πλείστον τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες και το spyware θεωρείται γενικά κακόβουλο λογισμικό.  Μερικές φορές λογισμικό τύπου spyware έχει ώς σκοπό την συλλογή στοιχείων για προώθηση σε διαφημιστές και σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρεται ως adware.

- Τι είναι το τείχος προστασίας ( Firewall ) ?
Είναι ένας μηχανισμός προστασίας υπολογιστικών συστημάτων που μπορεί να είναι λογισμικό (software) η μια συσκευή (hardware) που εγκαθίσταται στην περίμετρο ενός δικτύου υπολογιστών. Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία ενός firewall ειναι να ελέγξει η και να περιορίσει την πρόσβαση ανάμεσα σε ένα υπολογιστικό σύστημα και σε ένα εξωτερικό (ξένο) δίκτυο. Ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να είναι αμφίδρομος και βασίζεται σε κανόνες που ορίζει ο χρήστης η διαχειριστής του firewall.  Σκεφθείτε το σαν ένα σημείο εισόδου και εξόδου σε ένα ελεγχόμενο χώρο. Τα περισσότερα μοντέρνα λειτουργικά συστήματα όπως τα MS Windows και Linux έχουν ενσωματωμένο ενεργοποιημένο firewall καθώς επίσης και συσκευές που χρησιμοποιούμε για σύνδεση προς το Internet (router).


- Ποιος ειναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ασφάλεια του υπολογιστή μου ?
Η ασφαλής λειτουργία ενός υπολογιστή εξαρτάται απο την απόδοση των μηχανισμών προστασίας που εχουν εγκατασταθεί όπως πχ antivirus,  διορθώσεις απο τον κατασκευαστή (updates) και τις ενέργειες του χρήστη κατα την χρήση του.  Επομένως ειναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ενημερωμένες εκδόσεις των λογισμικών που εχουμε εγκαταστήσει  και ταυτόχρονα να ειμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εκθέτουμε με τις ενέργειες μας τον υπολογιστή μας σε κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια του. Το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα antivirus είναι άχρηστο εάν ο χρήστης του αγνοήσει τα προειδοποιητικά του μηνύματα. 

- Πως μπορώ να μεταφέρω αρχεία με ασφάλεια απο τον προσωπικό μου φάκελο οταν βρισκομαι εκτός δικτύου του ΠΑ  ?